Jakov Rubido rođen je 19. svibnja 1997. godine. Bio je 12-godišnji dječak koji se nije  razlikovao od svojih vršnjaka. Živio je u Karlovcu i pohađao OŠ Švarča. Osim školskih obaveza aktivno se bavio sportom. Još kao predškolac bio je gimnastičar, trenirao je rukomet, nogomet i judo, ronio je i veslao, a zbog glazbenog dara posebno je volio breakdance. Na školskim priredbama pokazivao je svoje vještine plesa. Imao je puno prijatelja, bio je vesljak i zabavljač među njima.

No, nakon završenog 5. Razreda, za vrijeme dok je bio na ljetovanju sa roditeljima, nenadano, diagnosticirana mu je akutna limfoblastična leukemija. Kolima hitne pomoći prevezen u Zagrebački KBC “Rebro” na odjel dječje hematologije i onkologije gdje je započelo liječenje koje je trajalo 14 mjeseci. Zbog teškog oblika leukemije i visokog stupnja bolesti, Jakov je od prvog dana liječen visokorizičnim terapijama. Uz leukemiju, kao posljedica liječenja, bila je prisutna i epilepsija, koja je pratila cijeli tijek liječenja. Kroz liječenje, Jakov je bio podvrgnut visokim dozama kemoterapije, zračenja, antiepileptika, antibiotika, antimikotika, te drugih lijekova. U tijeku liječenja prebolio je upalu mozga koja je kao posljedicu ostavila epilepsiju. Nakon deset mjeseci liječenja Jakovu je transplatirana bratova koštana srž, koja je bila stopostotno podudarna. Transplatacija je bila velika nada u uspješan kraj liječenja. Dva i pol mjeseca nakon transplatacije intenzivirali su se epileptični napadi, koji su nakon tjedan dana uzrokovali veliki  izljev krvi u mozak, te 6-sati opetativni zahvat, nakon čeka slijedi oporavak u jedinicama intenzivne njege i dječjeg odjela. Međutim ubrzo, stanje se pogoršava, jer iscrpljen organizam zahvaća bolnička bakterija, te Jakova prebacuju na dječji odjel zarazne bolnice, Fran Mihaljević. Posljednjih desetak dana spajaju ga na aparate za održavanje života. Jakov je otišao  s anđelima 6. 10. 2010. Godine.

U tijeku cijelog liječenja, Jakov je pokazao iznimnu snagu duha, hrabrost i optimizam, vjeru I vedrinu sve do kraja. Gotovo svo vrijeme liječenja bio je hospitaliziran, a veliko vrijeme provodio je sam u izolacijskim sobama U mnogim teškim trenucima pomagao si je na način da je pjevao, smišljao pjesme, pričao stotine viceva koje je znao, smišljao priče sa plišancima koji su mu često bili jedini prijatelji, ili je želio moliti. Iako je mnogo vremena provodio sam u izolacijskim sobama, uspio je skolopiti mnoga prijateljstva u bolnici, sa mlađima i starijima od sebe, sa dječacima i djevojčicama, sa bolničkim osobljem, bilo je jedino važno da bude smijeha, pjesme, šale.

Veliki poticaj u njegovoj borbi bili su mu prijatelji iz razreda koji su ga stalno bodrili. Naziv JAK KAO JAKOV osmislili su u jakovljevoj školi, ravnateljica škole, razrednik, prijatelji iz razreda. Svi zajedno pokrenuli su brojne akcije kako bi Jakova osnažili u njegovoj borbi sa opakom bolešću, ali i potpomogli tijek liječenja. OŠ Švarča priključili su se mnogi  iz grada Karlovca koji su željeli pomoći. U medijima koji su izvještavali o tijeku jakovljevog liječenja, izreka Jak kao Jakov, postala je simbol načina ponašanja.

Jakov pak, bio je silno potaknut, svim tim znanim i neznamim prijateljima koji su na razne načine pomagali (kroz prikupljanje pomoći, koncerte, izložbe, pisma i poruke). Imao je veliku potrebu da izrazi zahvalnost prema svima. Prije odlaska na transplataciju, dok su trajale same pripreme i dok je kod kuće čekao da ga pozovu…. Jednog prijepodneva, nakon povratka iz bolnice, zatvorio se u svoju sobu i nešto pisao….. pisao je, pisao …. I onda je pozvao mamu. Rekao joj je da sjedne i sluša. Otpjevao je otplesao pjesmu koja je bila prepuna ljubavi, zahvalnosti, snage i hrabrosti…. Pjesmu je zabilježio kamerom jakovljev brat Ivan.

Nakon jakovljevog odlaska i osnutka udruge Jak kao Jakov 2011. godine, pjesma zabilježena kućnom kamerom, bila je najava za koncert koji je udruga pripremala na datum jakovljevog rođendana 19. Svibnja. Snimka pjesme stigla je do glazbenog sastava Connect, koji su nakon odslušane snimke, odlučili napraviti cijelu pjesmu. Bio bi to rođendanski poklon Jakovu. Connect je dodao još svoj dio pjesme, te je sve zajedno uobličeno u pjesmu JAK KAO JAKOV. Tih dana, pred prvu godišnjicu jakovljevog odlaska, smimljen je i spot u OŠ Švarča sa prijateljima iz njegovog razreda.

Ovo su stihovi pjesme JAK KAO JAKOV:

  1. dio …………………… Jakov Rubido

Sluha možda nemam al to me ne brine

I s tim nemam problema jer završila mi šema.

Znam da teško bilo je, al hvala Bogu prošlo je,

Zato zahvalan sam svima vama što tješili ste me

I što cijelo vrijeme bili ste tu.

A sada ovo pjevam za sve vas koji ste uz mene u dobru i zlu,

Jer vi ste mi potpora da  idem dalje,

Vi ste mi potpora da prođem kroz najteže dane.

Makar mislim da najteže sam proš´o

I da cilju bum doš˙o,

Tu me neće spriječit neki “papak”,

Jer znam da sam jak

I zato znajte svi vi koji ste uz mene

Možda vas ne poznam baš sve,

Ali s vama sam jači

Preko svega koračim

Znam da puno vam značim

Zato slušaj…

Vi ste cijelo vrijeme tu  u mom srcu

I kad se toga sjetim

Preko svega zla što me priječi

Do cilja je preletim…

  1. dio ………………….. Connect

Tu di se nalazim je katastrofa

Još kad mi dođu nalazi… katastrofa,

Zato trebam vas jer vi ste moja snaga

Samo s vama mi težak korak postaje lagan

S vama imam volje

S vama nisam dolje

S vama ovi teški dani ne postoje

U sobi mi je tama

Al ja  se smijem suncu kojeg sanjam

Jer nada umire zadnja

Ja sam sit boli, sit suza

Zdravlja gladan

Udarci su jaki, al ja ne padam

I kad mi ne ide naprijed

I kad me vuče iza

Molitve su ljubav i optimizam

Utrka za život mi je zbilja

Nema veze prvi ili zadnji ali stići ću do cilja

U ovoj borbi samo jedan slavi

Drago mi je Golijate

Ja sam David